Startpagina

Iedere ochtend een bord pap …

De VJK geeft ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan samen met veel VJK’ers een cadeau aan een mooi doel. We hebben het streven om een jaar lang elke ochtend 375 schoolkinderen in Oost-Congo van een bord pap te voorzien. De collecte tijdens de Kerstviering in Rotterdam en de collectie bij de dienst op zondag 26 mei zijn aan dit doel besteed.

Pap voor schoolkinderen in Oost-Congo – streefbedrag € 5.025,- 

Naast mijn werk als documentairemaker, doe ik een dag in de week vrijwilligerswerk voor VluchtelingenWerk Middelburg. Eén van mijn collega’s is een jonge vrouw uit Congo. Toen ze zes jaar oud was, ontvluchtte ze met haar moeder en haar zusjes de bloedige burgeroorlog.
Dit is hun verhaal. ~ Fifi Visser

Blaise Safari is 26 als ze noodgedwongen vlucht voor het brute geweld in de door oorlog verscheurde regio. Met haar drie dochters en een paar koffers gaat ze op pad. Een oerkracht, noemt ze het later. Ze heeft tickets voor Washington kunnen bemachtigen, maar wordt tegengehouden bij de overstap in het koude, haar onbekende Nederland. Ze komt terecht in een Zeeuws asielzoekerscentrum. Eenmaal toegelaten als vluchteling wil ze het liefst naar Hoek van Holland (om de solide klank van de naam), maar het lot brengt haar in ’s Heer Arendskerke.
Daar ziet ze de plaatselijke garagehouder Jos, steeds als ze naar de bushalte loopt. En hij ziet haar. Wanneer ze bij de inburgeringscursus leert hoe je in Nederland een praatje moet aanknopen, raapt ze haar moed bijeen en stapt op hem af: “Mooi weertje hè?”

Nu, twintig jaar later, woont Blaise nog altijd met Jos naast de garage achter de dijk. Maar ze is haar geboortegrond nooit vergeten. Ze gaat jaarlijks terug en helpt waar ze kan. Samen met de lokale bevolking heeft ze een school gebouwd voor de allerarmsten in de regio.

Probleem is dat de armoede zo groot is, dat de 375 kinderen vaak met een lege maag op school komen. En hun ouders houden ze regelmatig thuis, want als ze op het land werken levert dat tenminste nog wat op. Het is een grote wens van Blaise om ze iedere morgen schoolpap te geven. Dan zitten ze niet met een knorrende maag in de klas en hebben de ouders een extra motivatie om hun kinderen naar school te laten gaan.

Wat past er beter bij de VJK dan pap? 100 jaar VJK zet zich hiervoor in. De pap kost € 0,10 per kind per dag. Dat is € 13,40 per kind per jaar. En dat is weer € 5.025,- voor de hele school voor een heel jaar.

Klik hier voor meer informatie.
Stichting Adavoc is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit houdt in dat (onder bepaalde voorwaarden) periodieke schenkingen aftrekbaar zijn voor de Inkomstenbelasting.